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Michael J. Lissau 
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6161 South Yale Avenue 
Tulsa, OK   74136 
 
Dear Mr. Lissau: 
 
Thank you for your letter of appeal and request for reconsideration to the Centers for Medicare & 
Medicaid Services (CMS), related to the deficiency citation as a result of your reaccreditation 
survey with The Joint Commission (TJC). Our Division of Continuing and Acute Care Providers, 
in the Quality, Safety and Oversight Group, has reviewed the information within the appeal and 
the request from St. Francis Health System for a waiver. Our team has also communicated with 
TJC and the CMS Survey Operations Group on this matter. 
 
While CMS appreciates St. Francis Health System’s additional information, CMS agrees with 
TJC’s deficiency citation because a hospital must ensure that the life safety from fire 
requirements are met in accordance with 42 CFR §482.41(b). Furthermore, TJC’s deficiency 
citation is consistent with CMS’s policy memorandum for nursing homes at S&C-07-07. 
Specifically, answer #14 addresses the use of lighted candles and states that such candles must be 
“placed in a substantial candle holder and supervised at all times they are lighted.”  According to 
the information gathered by TJC and the survey finding, “there was a lit candle with open flame 
burning unattended 24/7.” The National Fire Protection Association (NFPA) Health Care 
Facilities Code (NFPA 99) also contains associated “Elimination of Sources of Ignition” 
requirements under sections 11.5.1.1.2 & 11.5.1.1.2, which require no open flame within one 
foot of a nasal cannula and 15 feet of any other oxygen delivery equipment.  For hospitals that 
use TJC accreditation for deemed status purposes, the hospital must comply with the 2012 
edition of NFPA 99: Health Care Facilities Code.  
 
We recommend that your facility engage with TJC on the plan of correction (evidence of 
standard compliance) process to address this deficiency. Accrediting organizations (AOs), such 
as TJC,  must meet or exceed CMS’ Conditions of Participation. Since AOs may exceed CMS 
standards, TJC may consider additional requirements as to what may be acceptable as part of the 
plan of correction process and may also advise on next steps if an acceptable plan of correction is 
not received. 
 
 
 

https://www.cms.gov/Medicare/Provider-Enrollment-and-Certification/SurveyCertificationGenInfo/downloads/SCletter07-07.pdf
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Thank you for your continued efforts to ensure the health and safety of patients.  
  

Sincerely,  
 
       \s\  

 
Scott J. Cooper, MMSc, PA-C  
CAPT, USPHS 
Director  
Division of Continuing & Acute Care Providers   
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